Tientallen mensen in oranje shirts gezien vanaf de rug in een straat in Dortmund

De winst van verliezen

Helaas. Het Nederlands elftal is uitgeschakeld. Engeland bleek in de halve finale te sterk. Er kan maar één van de deelnemende landen met de beker naar huis. Net als bij een aanbesteding: slechts één partij krijgt de opdracht gegund. Verliezen is een hard gelag. Wat kunnen we ervan leren? 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk 

Voetballer-filosoof Johan Cruijff zei ooit: ‘Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint.’ Bij tenders is het niet anders. Daarom is het bijvoorbeeld zo belangrijk om de leidraad goed door te nemen. Lezen, lezen en nog eens lezen, adviseerden we eerder al. En start het tenderproces altijd met een kick-off, zodat iedereen dezelfde winstrategie voor ogen heeft. Dan kun je net als Cruijff zeggen: ‘Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.’ 

2. Werk samen als een team

‘Er werd te weinig gecommuniceerd. We hebben als een kip zonder kop verdedigd’, oordeelde bondscoach Ronald Koeman na de wedstrijd tegen Oostenrijk op 25 juni. Dat het team hiervan had geleerd, bleek een week later tijdens de succesvolle wedstrijd tegen Turkije. ‘We hebben kritiek op elkaar gegeven en iedereen heeft dat geaccepteerd’, blikte Koeman terug. ‘Dat heeft ons als team dichter bij elkaar gebracht.’ Heldere communicatie en een soepele samenwerking vergroten je winkans aanzienlijk. In een tenderteam is dat niet anders. De experts leveren vak- en klantkennis aan, de bidwriter vertaalt alle informatie naar de lezer en de bidmanager stroomlijnt het proces. Tijdens reviewsessies overleggen ze en vullen ze elkaar aan. Zo komen ze samen tot het winnende bod. 

3. Verdiep je in de concurrentie

In de slotminuten van de halve finale liet Oranje zich verrassen door spits Ollie Watkins, die Engeland de winnende treffer bezorgde. Een pijnlijk moment met een pijnlijke conclusie: de defensie heeft zijn snelheid en doelgerichtheid onderschat. Ook bij een aanbesteding is dat een recept voor verlies. Bedenk daarom goed welke concurrenten naar verwachting meedoen aan de tender. Waarin onderscheidt jullie aanbod zich? Schat je in dat de concurrentie een lagere prijs aanbiedt? Vraag je dan af hoe je dat compenseert met een hogere beoordeling op kwaliteit.  

4. Leer van je fouten 

Uit de resultaten van dit EK zijn voor Oranje genoeg lessen te halen met oog op het WK van 2026. De coaching vanuit de achterste linies kan beter. Er zijn harde keuzes nodig op het middenveld. En het zou enorm helpen als Frenkie de Jong niet meer geblesseerd raakt. Ook als je een tender verloren hebt, is het waardevol om je te verdiepen in de redenen waarom je bent afgewezen. Welke kansen heb je laten liggen? Waarom heeft dat andere bedrijf de aanbesteding gewonnen? Een evaluatie helpt je om je eigen aanbod te verbeteren. Heb je een frisse blik nodig, schakel dan een Tendertijger in om jullie kwaliteitsplannen te reviewen. Samen kijken we wat er nodig is om een volgende keer de overwinning te vieren.

Een voetbalwedstrijd of een tender verliezen is allebei pijnlijk. Maar goed verliezen betekent dat je weet hoe je een volgende keer wint.

In het kort 

  • Voorkom verlies door een goede voorbereiding en een soepele samenwerking binnen je tenderteam. 
  • Verdiep je in de concurrent. Maak je het verschil met prijs of kwaliteit? En hoe onderscheid je je daarin? 
  • Leer van je verlies. Waarom heeft je concurrent wel gewonnen? Welke kansen heb je laten liggen? 

De foto bij deze blog is gemaakt door Minke Pettersson van Pink Lemon Socials, voorafgaand aan de wedstrijd van Oranje tegen Engeland in Dortmund