bovenaanzicht van bureau met laptop, koffie en papieren

Wat vormgeving doet voor jouw tendertekst 

Meer overzicht, meer attentiewaarde, een positief gevoel en dus meer overtuigingskracht: dat zijn de effecten als je een grafische vormgever inschakelt bij het schrijven van je tendertekst. Waar houd je rekening mee? We vragen het onze samenwerkingspartner Peter van Dam van Ideevormers

1. Geef je lezer ademruimte 

De verleiding is groot om je pagina’s vol te zetten met informatie. Doe dit niet. Geef je lezer ademruimte. Dat doe je zo:

  • Witregels en brede marges geven een rustig beeld. 
  • Laat je teksten niet uitlijnen tot het einde van de regel. Lezers ervaren uitgelijnde teksten als een onaantrekkelijk ‘blok’. Lezen is ook vermoeiender: de witruimte tussen de woorden verschilt per regel. Daar moeten ogen steeds even aan wennen. 
  • Gebruik vaste structuurelementen in je document. Bijvoorbeeld een kader met daarin een opsomming van de voordelen van je product of dienst. Of een vaste plek voor de cijfers of een quote. 

2. Laat zien wat je bedoelt

Bij een stappenplan of cijfermatige informatie is tekst lang niet altijd toereikend. Goede vormgeving laat tekst en beeld samenkomen in je EMVI-plan. Gebruik daarom infographics, icoontjes en grafieken. En ondersteun je verhaal met foto’s of illustraties. Ook fijn voor de afwisseling. Lees verder onder de afbeeldingen

Icoontjes die aantallen weergeven, zoals het aantal mails, contacten, updates en gesprekken.
Grafieken die de omzet per segment weergeven in 2023 en 2024

3. Kies voor een liggend document

Als de aanbestedende partij geen voorkeur heeft voor een staand of liggend document, kies dan altijd voor liggend. Je tendertekst wordt waarschijnlijk als pdf gelezen. Met een liggend document benut je het hele scherm. Een ander voordeel is, dat je tabellen en diagrammen overzichtelijker kunt presenteren. Geef je tekst weer in twee kolommen: dat leest rustiger.

4. Zet in op herkenbaarheid. Ook in kleur en vorm. 

Een aanbestedingstekst is geen corporate brochure. Je logo en huisstijl hoeven dus niet prominent aanwezig te zijn. Tegelijkertijd wil je je natuurlijk wel onderscheiden van andere aanbieders. Kies daarom een mengvorm met de kleuren en huisstijl van de aanbestedende partij. Dat voelt vertrouwd. En plaats jullie logo’s naast elkaar, zodat de opdrachtgever vast kan wennen aan het idee van jullie samenwerking. 

5. Betrek de vormgever vanaf de conceptfase 

We kennen het allemaal: op het laatste moment moet er vaak nog van alles worden aangepast in een tenderdocument. Dit kun je niet voorkomen. Wel kun je zorgen voor een soepele verwerking van deze aanpassingen. Dat doe je door de vormgeving direct bij de kick-off mee te nemen in de planning:

  • Als eerste ontwerpt de vormgever een sjabloon, zodat alle leden van het tenderteam met hetzelfde stramien werken.
  • In de loop van het proces ontwikkelt de ontwerper het beeldmateriaal. 
  • Ook als de deadline nadert heeft de vormgever tijd nodig om er een mooi en aantrekkelijk document van te maken. Houd er rekening mee dat tekstaanpassingen in het eindstadium gevolgen voor de vormgeving kunnen hebben. 

In het kort

  • Geef je lezer ademruimte. Zorg voor witregels en wissel tekst af met beeld.
  • Laat zien wat je bedoelt: gebruik verhelderende infographics en sfeervolle illustraties.
  • Houd in je planning van begin tot eind rekening met de vormgeving.  

Meer weten over de perfecte vormgeving van je tenderdocument? Neem contact met ons op, we helpen je graag!